Home

Besluit Herinneringsmedaille Internationale Missies

Geldig vanaf 1 juli 2019
Geldig vanaf 1 juli 2019

Besluit Herinneringsmedaille Internationale Missies

Opschrift

[Tekst geldig vanaf 01-07-2019]

Aanhef

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Defensie van 21 maart 2001, nr. C2001/222 gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

1.

In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  1. Onze Minister: Onze Minister van Defensie;

  2. internationale missie: inzet of ter beschikking stellen van de krijgsmacht als bedoeld in artikel 100, van de Grondwet, ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde;

  3. herinneringsmedaille: medaille, bedoeld in artikel 2;

  4. gesp: gesp, bedoeld in artikel 2;

  5. versierselen: herinneringsmedaille dan wel gesp.

2.

Met een internationale missie als bedoeld in het eerste lid, onder b, wordt gelijkgesteld de uitzending van politie, in overeenstemming met Onze Minister, ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde.

3.

Onze Minister kan missies, niet zijnde een internationale missie als bedoeld in het eerste lid, onder b, waarbij niet tot de krijgsmacht behorende personen ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde vanwege de Staat zijn uitgezonden, gelijkstellen met een internationale missie.

4.

Onze Minister kan operaties waarbij inzet of ter beschikking stellen van de krijgsmacht ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk heeft plaatsgevonden, gelijkstellen met een internationale missie.

Artikel 2

Er wordt ingesteld een Herinneringsmedaille Internationale Missies, waaraan een of meer gespen worden verbonden.

Artikel 3

1.

De herinneringsmedaille is cirkelvormig met een middellijn van 35 millimeter en vervaardigd van bronskleurig metaal. De voorzijde van de medaille vertoont een uit de onderrand komende hand, houdende een met een lauwertak omwonden opgeheven zwaard, waarvan de punt reikt tot het midden van een uit de bovenrand komende zon met acht stralen, aan elke zijde van het zwaard vier; ter weerszijden van het zwaard stapelwolken, die reiken tot tweederde hoogte van de onderrand, alles in reliëf. De keerzijde van de medaille vertoont het Rijkswapen.

2.

De herinneringsmedaille is door middel van een ring verbonden aan een moiré lint van 27 millimeter breed. Het lint heeft 9 banen in de kleuren wit, paars, wit, rood, wit, blauw, wit, paars en wit in breedtes van respectievelijk 2, 4½, 4, 2, 2, 2, 4, 4½ en 2 millimeter.

Artikel 4

Artikel 5

Artikel 6

Artikel 7

Artikel 8

Artikel 9

Artikel 10

Artikel 11

Artikel 12

Artikel 13

Artikel 13a

Artikel 14

Artikel 15