Home

Rechtbank Noord-Holland, 02-05-2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:5683, 10948606 \ AO VERZ 24-29

Rechtbank Noord-Holland, 02-05-2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:5683, 10948606 \ AO VERZ 24-29

Gegevens

Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak
2 mei 2024
Datum publicatie
13 juni 2024
ECLI
ECLI:NL:RBNHO:2024:5683
Zaaknummer
10948606 \ AO VERZ 24-29

Inhoudsindicatie

Arbeidsovereenkomst tussen de Staat en een Hoofd Veiligheid, werkzaam bij de Justitiële Inrichting Zaanstad ontbonden op de e-grond. De werknemer heeft in strijd met alle regels een privé-bezoekster binnengelaten die niets te zoeken had in de inrichting, is daarmee 20 tot 30 minuten in de kolfkamer verbleven, waardoor de werknemer tijdens zijn dienst onbereikbaar is geweest. Wel transitievergoeding. De gedragingen van de werknemer halen de lat van ernstig verwijtbaar handelen niet.

Uitspraak

Handel, Kanton en Insolventie

locatie Haarlem

Zaaknr./repnr.: 10948606 \ AO VERZ 24-29

Uitspraakdatum: 2 mei 2024

Beschikking van de kantonrechter in de zaak van:

Staat der Nederlanden, namens deze de Minister van Veiligheid en Justitie, in deze vertegenwoordigd door de vestigingsdirecteur van het Justitieel Complex Zaanstad, [betrokkene 1]

te Den Haag

verzoekende partij

verder te noemen: DJI

gemachtigde: mr. S.H.M. Wolters

tegen

[verweerder]

te [plaats]

verwerende partij

verder te noemen: [verweerder]

gemachtigde: mr. J.H. Gerritsen

De zaak in het kort

Arbeidsovereenkomst tussen de Staat en een Hoofd Veiligheid, werkzaam bij de Justitiële Inrichting Zaanstad ontbonden op de e-grond. De werknemer heeft in strijd met alle regels een privé-bezoekster binnengelaten die niets te zoeken had in de inrichting, is daarmee 20 tot 30 minuten in de kolfkamer verbleven, waardoor de werknemer tijdens zijn dienst onbereikbaar is geweest. Wel transitievergoeding. De gedragingen van de werknemer halen de lat van ernstig verwijtbaar handelen niet.

1 Het procesverloop

1.1.

DJI heeft een verzoekschrift met 17 producties ingediend om de arbeidsovereenkomst tussen partijen te ontbinden. [verweerder] heeft een verweerschrift en een tegenverzoek ingediend met 24 producties.

1.2.

Op 4 april 2024 heeft een zitting plaatsgevonden. Partijen hebben daar hun standpunten toegelicht en vragen beantwoord. De griffier heeft daarvan aantekeningen gemaakt. DJI en [verweerder] hebben ook pleitaantekeningen overgelegd.

2 Feiten

2.1.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) voert namens de minister van Justitie straffen en vrijheidsbenemende maatregelen uit. Eén van de 77 vestigingen van DJI is de penitentiaire inrichting Justitieel Complex Zaanstad (JC Zaanstad).

2.2.

[verweerder], geboren op [geboortedatum] 1965, is sinds 17 februari 2003 in dienst bij DJI. De huidige functie van [verweerder] is Teamleider Veiligheid bij JC Zaanstad met een salaris van € 3.954,44. [verweerder] is een ambtenaar in de zin van de Ambtenarenwet.

2.3.

Op de arbeidsovereenkomst van [verweerder] zijn de CAO Rijk, de Gedragscodes Integriteit Rijk (GIR) en de Gedragscode van de Dienst Justitiële Inrichtingen (GDJI) van toepassing. De GIR en GDJI vormen een (minimum) kader voor integer handelen. Binnen dit kader worden (onder meer) de kernwaarden betrouwbaarheid, professionaliteit, respect en openheid uitgewerkt.

2.4.

De kerntaak van de functie van Teamleider Veiligheid is het voorkomen van onveilige situaties door het toezien op de juiste naleving van veiligheidsvoorschriften en beveiligingsmaatregelen. In de functieomschrijving van Teamleider Veiligheid staat:

“DJI bevindt zich in een glazen huis. Zij moet handelen in lijn met ‘recht en wet’. Het is van belang dat de teamleider complexbeveiliging consequent aandacht schenkt aan zorgvuldigheid, integriteit en aan het gebruik van proportioneel geweld en in lijn met deze waarden toont te handelen en zijn medewerkers daarop aanspreekt. Verantwoordelijkheid nemen en positie kunnen en durven kiezen is belangrijk.”

2.5.

De kerncompetenties van een Teamleider Veiligheid zijn onder meer:

Sensitiviteit: Toont zich bewust van andere mensen en hun omgeving, alsmede de eigen invloed hierop; laat zien de gevoelens en behoeften van anderen te onderkennen.

Discipline : Voegt zich naar het beleid en/of procedures van de organisatie; zoekt bij veranderingen bevestiging bij de juiste autoriteit.

Professionele integriteit : handhaaft algemeen aanvaarde sociale, ethische en organisatienormen (DJI-kerncompetentie).”

2.6.

Bij JC Zaanstad geldt het document Toegangsbeleid JC Zaanstad, waarin het beleid ten aanzien van toegangs- en uitgangscontrole staat. Dat beleid heeft tot doel te voorkomen dat niet geautoriseerde personen het complex betreden, niet geautoriseerde gedetineerden het complex verlaten, niet gewenste goederen naar binnen worden gebracht en onrechtmatig documenten en goederen uit het complex worden weggenomen. In artikel 3.3.2 van het Toegangsbeleid JC Zaanstad staat omschreven wanneer welk type bezoekers wanneer welkom zijn binnen JC Zaanstad. Er wordt onderscheid gemaakt in ‘relatiebezoekers’, ‘ambtelijke bezoekers’, ‘functionele bezoekers’ en ‘leveranciers’.

2.7.

In artikel 3.3.3 staat welke categorieën bezoekers er zijn:

“Onder bezoekers van onze inrichting verstaan wij de navolgende categorieën:

- Categorie 1: Bezoekers, mits aangemeld, die op vertoon van hun identiteitsbewijs of op vertoon van hun Rijkspas toegang hebben. Bijvoorbeeld: Functionele bezoekers, groepen en excursies, leden van de Commissie van Toezicht, personeelsleden en/of vaste bezoekers, stagiaires van ambtelijke bezoekers en relatiebezoek gedetineerden;

- Categorie 2: Bezoekers die op vertoon van hun identiteitsbewijs toegang hebben maar daarnaast ook een beroepspas c.q. bewijs dienen te overleggen waarmee zij zich kunnen legitimeren. Bijvoorbeeld: Advocaten, ambtenaren van het Ministerie van veiligheid en Justitie, bezoekers van Niet Justitiële Organisatie (zie overzicht NJO), Diplomatieke en Consulaire vertegenwoordigers, Leden van de Centrale Raad voor strafrechttoepassing en Jeugdbescherming, Leden van de Marechaussee, Politieambtenaren, Reclasseringsmedewerkers, Medewerkers Stichting Gevangenenzorg en Tolken. De Tolk zonder tolkenpas dient te worden geverifieerd in het volgende internetregister Raad voor rechtsbijstand. Een tolk kan ook worden toegelaten als de geprivilegieerde bezoeker (bijv. advocaat) zich verantwoordelijk telt voor het feit dat betrokkene het complex in de hoedanigheid van tolk betreedt;

- Categorie 3: Bezoekers die zich onaangekondigd op vertoon van hun identiteitsbewijs en beroepspas melden bij de portier. Bijvoorbeeld: Leveranciers, deurwaarders en functionarissen met een (dwang)bevel;

- Categorie 4: Hulpverleners in een acute situaties (zie hoofdstuk bijzondere voertuigen).”

2.8.

Op 11 maart 2023 heeft [verweerder] een privé-afspraak gehad in JC Zaanstad met een externe dame. Deze dame is op 10 maart 2023 door [verweerder] aangemeld in het bezoeksysteem ‘Fmis’ als mevrouw [betrokkene 2] (hierna: [betrokkene 2]).

2.9.

Op 3 oktober 2023 heeft [betrokkene 3] (Teamleider Veiligheid, hierna: [betrokkene 3]) tijdens een bilateraal overleg aan [betrokkene 4] (Hoofd Veiligheid en de leidinggevende van [verweerder], hierna: [betrokkene 4]), gevraagd of zij wist van de relatie van [verweerder] met collega [betrokkene 5] (Plaatsvervangend Hoofd Arbeid). Ook heeft hij aan [betrokkene 4] gevraagd of zij ervan op de hoogte was dat een externe dame op 11 maart 2023 bij [verweerder] op bezoek is geweest in JC Zaanstad en waarmee [verweerder] vermoedelijk seks heeft gehad in de kolfruimte op de derde verdieping.

2.10.

Op 14 november 2024 heeft [betrokkene 4] aan [verweerder] een uitnodiging verstuurd voor een gesprek op 17 november 2023. Direct na ontvangst van de uitnodiging heeft [verweerder] aan meerdere collega’s gevraagd of zij wisten waarover het gesprek zou gaan en of zij meer informatie voor hem hadden. Op 15 november 2023 is [verweerder] naar huis gestuurd in afwachting van het gesprek.

2.11.

Op 17 november 2023 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen [verweerder], [betrokkene 4], [betrokkene 6] (HR-adviseur, hierna: [betrokkene 6]), [betrokkene 7] (HR-Adviseur, hierna: [betrokkene 7]) en [betrokkene 8] (gemachtigde van JC Zaanstad), onder meer over het naar binnenbrengen van een niet-DJI-medewerker door [verweerder] en zijn vermeende (seksuele) relatie met een collega. Van dit gesprek is een verslag gemaakt en aan [verweerder] gestuurd.

2.12.

[verweerder] is op 17 november 2023 na afloop van dit gesprek met onmiddellijke ingang geschorst met doorbetaling van zijn loon. De schorsing is schriftelijk aan hem bevestigd.

2.13.

[betrokkene 9] (Senior Complexbeveiliger, hierna: [betrokkene 9]) heeft op 4 december 2023 een verklaring afgelegd. [betrokkene 9] heeft – samengevat en voor zover relevant – verklaard dat zij [verweerder] op 11 maart 2023 met een externe dame in de teamleiderskamer heeft zien zitten met het bordje op ‘niet storen’. Ze waren aan het lachen en de sfeer was ontspannen. [betrokkene 9] heeft [verweerder] op 11 maart 2023 meerdere keren geprobeerd te bellen omdat er op de vader-kind dag die op dat moment plaatsvond een kluisje moest worden geopend voor een bezoeker, maar zij kreeg hem niet te pakken. Volgens [betrokkene 9] was [verweerder] 20 tot 25 minuten niet bereikbaar. [betrokkene 9] heeft verder verklaard dat zij de naam van de bezoeker van [verweerder] heeft opgezocht in Fmis. Dit bleek [betrokkene 2] te zijn.

2.14.

[betrokkene 10] (Teamleider Veiligheid en directe collega van [verweerder], hierna: [betrokkene 10]) heeft een ongedateerde verklaring afgelegd, die zij op 28 november 2023 heeft aangevuld. [betrokkene 10] heeft – samengevat en voor zover relevant – verklaard dat zij enkele dagen na 11 maart 2023 de camerabeelden van 11 maart 2023 heeft bekeken. Op de camerabeelden heeft zij gezien dat [verweerder] en [betrokkene 2] zo’n 20 minuten samen in de kolfruimte zijn geweest. Er was volgens [betrokkene 10] geen sprake van een emotionele sfeer. [betrokkene 10] heeft verder verklaard dat [verweerder] aan haar heeft gevraagd of er camera’s in het hok hangen waar de camerabeelden worden bekeken, waarbij hij vertelde dat hij regelmatig seks heeft gehad met Collega [betrokkene 5] in het camerahok. Volgens [verweerder] was Collega [betrokkene 5] ‘een echt beest’.

2.15.

[betrokkene 11] (Trainee Teamleider, hierna: [betrokkene 11]) heeft op 5 december 2023 een verklaring afgelegd. [betrokkene 11] heeft – samengevat en voor zover relevant – verklaard dat zij op de hoogte was van roddels over [verweerder] en Collega [betrokkene 5], waaronder het verhaal dat zij seks zouden hebben gehad in het camerahok. Ook zou [verweerder] over Collega [betrokkene 5] hebben gezegd dat ‘hij er overheen is geweest’. [betrokkene 11] heeft verder verklaard dat [verweerder] haar een keer een foto heeft laten zien op zijn telefoon waarop een lichtkleurige spijkerbroek te zien was met een vlek erop, waarbij [verweerder] suggereerde dat dat zijn sperma was. Op 15 november 2023 heeft [verweerder] een appje gestuurd naar [betrokkene 11] met de vraag of hij haar kon bellen. Toen zij elkaar telefonisch spraken gaf [verweerder] aan dat hij op gesprek moest komen ‘omdat het verhaal ging dat hij met iemand in JC Zaanstad had liggen neuken’. [betrokkene 11] heeft ten slotte verklaard dat zij opgelucht was toen [verweerder] in afwachting van het gesprek naar huis was gestuurd.

2.16.

Op 14 december 2023 heeft een vervolggesprek met [verweerder] plaatsgevonden. In dit gesprek zijn de verklaringen van [betrokkene 10], [betrokkene 9] en [betrokkene 11] aan [verweerder] voorgehouden, heeft [verweerder] de gelegenheid gekregen de verklaringen te lezen en [verweerder] is om een reactie gevraagd. Gedurende het gesprek heeft DJI de verklaringen van [verweerder] afgezet tegen de verklaringen van zijn collega’s en de verschillen benadrukt. Aan het einde van het gesprek heeft DJI aangegeven dat zij geen vertrouwen meer heeft in [verweerder]. Van dit gesprek is een verslag opgemaakt en aan [verweerder] gestuurd.

3 Het verzoek

3.1.

DJI verzoekt primair de arbeidsovereenkomst met [verweerder] te ontbinden vanwege verwijtbaar handelen van [verweerder] (e-grond). DJI heeft aan dit verwijtbaar handelen ten grondslag gelegd dat [verweerder] – kort samengevat – een bezoekster heeft binnengelaten, terwijl hij wist dat zij op grond van het Toegangsbeleid JC Zaanstad geen recht had om binnen de inrichting te zijn. [verweerder] was tijdens dit bezoek ook nog gedurende 20 a 25 minuten onbereikbaar, terwijl hij als Teamleider van dienst en verantwoordelijke voor de operatie bereikbaar moet zijn. Toen [verweerder] hiermee werd geconfronteerd, heeft [verweerder] vervolgens over het incident gelogen en wisselende verklaringen afgelegd. [verweerder] heeft hiermee de Gedragscode Integriteit Rijk en de gedragscode van de DJI meerdere malen ernstig geschonden. Daarnaast heeft [verweerder] zich als slecht werknemer gedragen door roddels over een (seksuele) relatie met collega [betrokkene 5] te voeden althans in stand te houden, althans niet in te grijpen, waarmee hij ook collega [betrokkene 5] heeft geschaad. [verweerder] heeft hiermee gehandeld in strijd met de hoge integriteitseisen die voor hem gelden en in strijd met zijn vertrouwens- en voorbeeldfunctie als Teamleider.

3.2.

Subsidiair wordt ontbinding verzocht wegens een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond). DJI heeft daarbij naar voren gebracht dat zij vanwege het handelen van [verweerder] het vertrouwen in [verweerder] geheel is verloren, omdat de gegeven verklaringen van [verweerder] op meerdere punten ongeloofwaardig zijn. Hierdoor is de arbeidsovereenkomst ernstig en duurzaam verstoord geraakt, zodat in redelijkheid niet meer van DJI verlangd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten.

3.3.

Herplaatsing ligt volgens DJI niet in de rede. Ook heeft [verweerder] vanwege zijn ernstig verwijtbaar handelen geen recht op een transitievergoeding. Om dezelfde reden verzoekt DJI bij het bepalen van de einddatum van de arbeidsovereenkomst geen rekening te houden met de geldende opzegtermijn. Daarnaast wordt verzocht [verweerder] in de kosten van de procedure te veroordelen.

4 Het verweer en het tegenverzoek

5 De beoordeling

6 De beslissing