Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie2020/C 44/09

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie2020/C 44/09

10.2.2020

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 44/29


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2020/C 44/09)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 (1) van de Commissie

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“Anjou Villages”

Referentienummer PDO-FR-A0493-AM01

Datum van de mededeling: 14 november 2019

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1. Geografisch gebied

Het geografisch gebied wordt als volgt gewijzigd: “Alle fasen van de productie vinden plaats in het geografisch gebied dat bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten op basis van de officiële geografische code van 2018:

departement Deux-Sèvres: Bouillé-Loretz, Val en Vignes (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Bouillé-Saint-Paul en Cersay);

departement Maine-et-Loire: Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Champ-sur-Layon, Faveraye-Mâchelles, Faye-d’Anjou, Rablay-sur-Layon en Thouarcé), Blaison-Saint-Sulpice (voormalig grondgebied van de deelgemeente Blaison-Gohier), Bouchemaine, Brissac Loire Aubance (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance en Coutures), Chalonnes-sur-Loire, Champtocé-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Chanzeaux, La Jumellière en Valanjou), Cléré-sur-Layon, Doué-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Brigné, Concourson-sur-Layon, Saint-Georges-sur-Layon en Les Verchers-sur-Layon), Ingrandes-Le Fresne sur Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeente Ingrandes), Lys-Haut-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten La Fosse-de-Tigné, Nueil-sur-Layon, Tancoigné, Tigné en Trémont), Mauges-sur-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Mesnil-en-Vallée, Montjean-sur-Loire en La Pommeraye), Passavant-sur-Layon, La Possonnière, Rochefort-sur-Loire, Saint-Georges-sur-Loire, Saint-Germain-des-Prés, Savennières, Terranjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Chavagnes, Martigné-Briand en Notre-Dame-d’Allençon), Tuffalun (voormalige deelgemeente Ambillou-Château), Val-du-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Saint-Aubin-de-Luigné en Saint-Lambert-du-Lattay).

De kaarten waarop het geografisch gebied staat aangegeven, zijn te vinden op de website van het Institut National de l’Origine et de la Qualité.”

Redactionele wijziging: de nieuwe lijst van gemeenten houdt rekening met samenvoegingen of andere wijzigingen in de administratieve gebiedsindeling die sinds de goedkeuring van het productdossier hebben plaatsgevonden. Voor meer rechtszekerheid wordt verwezen naar de huidige versie van de officiële geografische code, die jaarlijks door het INSEE wordt gepubliceerd. De omtrek van het geografisch gebied blijft strikt gelijk.

Tot slot wordt vermeld dat de kaarten waarop het geografisch gebied is aangegeven, zijn te vinden op de website van het INAO ten behoeve van een betere informatievoorziening aan het publiek.

Bijgevolg wordt ook punt 6 van het enig document gewijzigd wat het geografisch gebied betreft.

2. Afgebakend perceelgebied

In hoofdstuk 1, deel IV, punt 2, van het productdossier wordt na de woorden “5 september 2007” de woorden “en 19 januari 2017” toegevoegd.

Met deze wijziging wordt de datum toegevoegd waarop de bevoegde nationale autoriteit een wijziging van het afgebakende perceelgebied binnen het geografisch productiegebied heeft goedgekeurd. Met de afbakening van het perceelgebied wordt bepaald welke percelen binnen het geografisch productiegebied geschikt zijn voor de productie van de betreffende beschermde oorsprongsbenaming.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

3. Gebied in de onmiddellijke nabijheid

In hoofdstuk 1, deel IV, punt 3, wordt de lijst van gemeenten vervangen door:

departement Deux-Sèvres: Argenton-l’Église, Brion-près-Thouet, Louzy, Mauzé-Thouarsais, Oiron, Saint-Cyr-la-Lande, Sainte-Radegonde, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Mâcon, Saint-Martin-de-Sanzay, Thouars, Tourtenay;

departement Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil;

departement Loire-Atlantique: Ancenis, Le Loroux-Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeente Anetz), Vallet;

departement Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Antoigné, Artannes-sur-Thouet, Blaison-Saint-Sulpice (voormalig grondgebied van de deelgemeente Saint-Sulpice), Brain-sur-Allonnes, Brézé, Brissac Loire Aubance (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Alleuds, Brissac-Quincé, Chemellier, Luigné, Saint-Rémy-la-Varenne, Saint-Saturnin-sur-Loire, Saulgé-l’Hôpital en Vauchrétien), Brossay, Cernusson, Chacé, Cizay-la-Madeleine, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Denée, Dénezé-sous-Doué, Distré, Doué-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Doué-la-Fontaine, Forges, Meigné en Montfort), Épieds, Fontevraud-l’Abbaye, Les Garennes sur Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Juigné-sur-Loire en Saint-Jean-des-Mauvrets), Gennes-Val-de-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Chênehutte-Trêves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges-des-Sept-Voies en Le Thoureil), Huillé, Jarzé Villages (voormalig grondgebied van de deelgemeente Lué-en-Baugeois), Louresse-Rochemenier, Lys-Haut-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Cerqueux-sous-Passavant en Vihiers), Mauges-sur-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais, Saint-Florent-le-Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine en Saint-Laurent-du-Mottay), Mazé-Milon (voormalig grondgebied van de deelgemeente Fontaine-Milon), Montilliers, Montreuil-Bellay, Montsoreau, Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Orée d’Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré, Saint-Laurent-des-Autels en La Varenne), Parnay, Le Puy-Notre-Dame, Rou-Marson, Saint-Cyr-en-Bourg, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Just-sur-Dive, Saint-Macaire-du-Bois, Saint-Martin-du-Fouilloux, Saint-Melaine-sur-Aubance, Saint-Sigismond, Saumur, Soucelles, Soulaines-sur-Aubance, Souzay-Champigny, Tuffalun (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Louerre en Noyant-la-Plaine), Turquant, Les Ulmes, Varennes-sur-Loire, Varrains, Vaudelnay, Verrie, Verrières-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Pellouailles-les-Vignes en Saint-Sylvain-d’Anjou), Villevêque;

departement Vienne: Berrie, Curçay-sur-Dive, Glénouze, Pouançay, Ranton, Saint-Léger-de-Montbrillais, Saix, Ternay, Les Trois-Moutiers.

Dit houdt verband met de verschillende gemeenten die sinds de laatste versie van het productdossier zijn samengevoegd. De omtrek van het gebied in de onmiddellijke nabijheid blijft strikt gelijk.

Bijgevolg wordt ook punt 9 van het enig document gewijzigd wat de aanvullende voorwaarden betreft.

4. Agromilieumaatregelen

In hoofdstuk 1, deel VI, punt 2 wordt het volgende ingevoegd: “De bodem tussen de rijen moet verplicht bedekt zijn met gecontroleerde, spontane of ingezaaide, vegetatie; indien bodemvegetatie ontbreekt, bewerkt de producent de bodem zodanig dat de spontane vegetatie onder controle gehouden kan worden of rechtvaardigt hij het gebruik van door de overheid voor de wijnbouw goedgekeurde biologische bestrijdingsmiddelen. Indien op een perceel biologische herbiciden worden gebruikt, is het gebruik van andere herbiciden verboden.”

Deze wijziging past binnen de huidige ontwikkeling van de praktijken van de producenten ten gunste van de agro-ecologie in alle wijngaarden van de Anjou. Hieruit blijkt dat er bij de technische procedés in toenemende mate rekening wordt gehouden met het milieu. Het bevorderen van de aanwezigheid van bodemvegetatie, de inzet van mechanische onkruidbestrijding en het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen leidt tot een vermindering van het gebruik van chemische herbiciden. Deze vermindering zorgt ervoor dat de bodem van de wijngaarden beter kan worden beschermd en dat zijn natuurlijke eigenschappen behouden blijven (vruchtbaarheid, biodiversiteit, biologische zuivering), hetgeen bijdraagt aan de kwaliteit en de authenticiteit van de wijnen en aan de versterking van het begrip terroir.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

5. Besluit tot opening van de oogsttijd

In hoofdstuk 1, deel VII, punt 1, wordt de zin “De begindatum van de druivenoogst wordt vastgesteld volgens de bepalingen van artikel D. 645-6 van het wetboek landbouw en zeevisserij.” geschrapt.

De vaststelling van een datum voor het begin van de oogst is niet langer nodig, aangezien de producenten nu over een breed scala aan instrumenten beschikken om de rijpheid van de druiven zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vaststellen. Elke producent beschikt over een aantal persoonlijke en collectieve instrumenten en apparaten om de beste datum voor de aanvang van het oogsten voor elk perceel nauwkeurig te bepalen, op basis van de productiedoeleinden.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

6. Suikergehalte

In hoofdstuk 1, deel IX, punt 1, onder b), wordt na glucose + fructose “van de wijnen na gisting” ingevoegd.

Deze wijziging is bedoeld om verwarring met het suikergehalte vóór gisting te voorkomen. Het is van belang te verduidelijken dat dit gehalte na gisting moet worden gecontroleerd.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

7. Capaciteit van de gistingsruimte

In hoofdstuk 1, deel IX, punt 1, onder d), wordt de zin: “Elke producent dient over een gistingsruimte voor de vinificatie te beschikken met een capaciteit van ten minste 1,4 maal de gemiddelde opbrengst van het bedrijf in de afgelopen vijf jaar.” vervangen door de zin: “Elke producent dient over een gistingsruimte voor de vinificatie te beschikken met een capaciteit van ten minste 1,4 maal het gemiddelde volume dat in de afgelopen vijf jaar is gevinifieerd.”

In het productdossier werd niet verwezen naar een volume (uitgedrukt in hl of m3), maar naar een rendement, dat wil zeggen een oogstopbrengst gedeeld door de oppervlakte van het productiegebied (uitgedrukt in hl/ha). De voorgestelde wijziging corrigeert deze inconsistentie voor wat betreft de hoeveelheden, zonder dat er sprake is van een inhoudelijke wijziging (het minimum blijft 1,4 maal het gemiddelde volume dat in de afgelopen oogstjaren is gevinifieerd).

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

8. Verkeer van wijn

In hoofdstuk 1, deel IX, punt 5, wordt b) betreffende de datum van het in verkeer brengen van de wijnen tussen erkende entrepothouders geschrapt.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

9. Verband met het geografisch gebied

Dit deel is herzien in verband met de actualisatie van het aantal betrokken gemeenten (bijvoorbeeld 24 in plaats van 43 voor het departement Maine-et-Loire).

Bijgevolg wordt ook punt 6 van het enig document gewijzigd wat het verband betreft.

10. Overgangsmaatregel

In hoofdstuk 1, deel XI, wordt het volgende toegevoegd: “De bepalingen betreffende de verplichte bodembedekking tussen de rijen met gecontroleerde, spontane of ingezaaide vegetatie of, indien bodemvegetatie ontbreekt, de verplichting voor de producent om de bodem te bewerken of biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken zodat de spontane vegetatie onder controle gehouden kan worden, zijn niet van toepassing voor wijnpercelen die op de datum van goedkeuring van dit productdossier reeds bestonden en waarvan de afstand tussen de rijen kleiner dan of gelijk is aan 1,70 meter.”

De overgangsmaatregel moet ervoor zorgen dat reeds bestaande wijnpercelen die zijn aangeplant op een wijze die niet overeenkomt met de agromilieumaatregelen, niet worden benadeeld. In wijngaarden met een hoge dichtheid, die worden gekenmerkt door een afstand tussen de rijen van 1,70 meter of kleiner, kunnen het onderhoud van permanente bodemvegetatie of de bewerking van de bodem namelijk tot technische problemen leiden (mechanisatie, materieel, gereedschap). In de lage wijngaarden verhoogt het plantendek ook het risico van voorjaarsvorst. Bovendien, hoe hoger de beplantingsdichtheid, hoe groter de impact op de watervoorziening van de wijnstokken. Anderzijds zullen de wijnstokken die na de goedkeuring van het productdossier worden aangeplant, moeten voldoen aan de ingevoerde agromilieumaatregelen, ongeacht de beplantingsdichtheid en de afstand tussen de rijen.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

11. Bijhouden register

In hoofdstuk 2, deel II, punt 3, wordt het woord “potentieel” vervangen door “natuurlijk”.

In overeenstemming met de formulering in alle productdossiers van het gebied Anjou Saumur worden de uitdrukkingen “potentieel gehalte” of “gehalte” vervangen door de formulering “natuurlijk alcoholvolumegehalte”. Deze wijzigingen verbeteren de leesbaarheid van deze productdossiers. De harmonisatie van de bepalingen betreffende het bijhouden van registers heeft tot doel de opstelling van het inspectieplan en de controle van deze registers te vergemakkelijken.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

12. Voornaamste te controleren punten

Hoofdstuk 3 is herzien om de samenhang te waarborgen in de tekst over de voornaamste te controleren punten in de productdossiers van het gebied Anjou Saumur.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

ENIG DOCUMENT

1. Naam van het product

Anjou Villages

2. Type geografische aanduiding

BOB - beschermde oorsprongsbenaming

3. Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

Het betreft stille rode wijnen met de volgende belangrijkste analytische kenmerken:

De wijnen hebben een natuurlijk alcoholvolumegehalte van ten minste 11 %.

De wijnen hebben na gisting een gehalte aan fermenteerbare suikers (glucose + fructose) van ten hoogste 3 gram per liter.

De malolactische gisting moet verplicht worden voltooid. Het appelzuurgehalte van de wijnen die in bulk in de handel worden gebracht of zich in het verpakkingsstadium bevinden, is lager dan of gelijk aan 0,4 gram per liter.

Het totaal alcoholvolumegehalte van de wijnen mag na verrijking niet hoger zijn dan 12,5 %.

Het gehalte aan vluchtige zuren, het totale zuurgehalte en het totale zwaveldioxidegehalte komen overeen met de in de communautaire wetgeving vastgestelde gehalten.

De wijnen rijpen ten minste tot 15 juni van het jaar volgend op het oogstjaar.

De wijn heeft meestal een diepe, intense robijnrode kleur. De geur heeft vaak fijne noten van rood fruit en bloemen (iris, viooltje, enz.) die zich ontwikkelen tot complexere aroma’s, combinaties van zwart fruit en aroma’s van specerijen, wild of kreupelhout. Het mondgevoel is vol en vlezig, met behoud van het zeer aromatische karakter. De duidelijk aanwezige tannines zijn versmolten en de wijn heeft een lange afdronk. Het zijn genereuze wijnen die een paar jaar zouden moeten blijven liggen alvorens ze te drinken.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

5. Wijnbereidingsprocedés

a. Essentiële oenologische procedés

Beplantingsdichtheid – plantafstand

Teeltwijze

De minimale beplantingsdichtheid bedraagt 4 000 wijnstokken per hectare. De afstand tussen de rijen mag niet groter dan 2,50 m zijn en de afstand tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij niet kleiner dan 1 m. De wijnpercelen met een beplantingsdichtheid van minder dan 4 000 wijnstokken per hectare, maar meer dan of gelijk aan 3 300 wijnstokken per hectare, mogen de gecontroleerde oorsprongsbenaming gebruiken voor hun oogst, mits de in het productdossier vastgestelde voorschriften betreffende het geleiden en de hoogte van de loofwand worden nageleefd. De afstand tussen de rijen van deze wijnpercelen mag niet groter dan 3 m zijn en de afstand tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij niet kleiner dan 1 m.

Regels voor het snoeien en geleiden van de wijnstokken

Teeltwijze

De wijnstokken worden uiterlijk op 30 april gemengd gesnoeid. Het aantal ogen bedraagt maximaal 14 per wijnstok en maximaal 8 op een lange vruchttak.

De hoogte van de loofwand is ten minste gelijk aan 0,6 maal de afstand tussen de rijen. De hoogte van de loofwand wordt gemeten tussen de ondergrens van de loofwand, vastgesteld op ten minste 0,40 m boven de grond, en de bovenste snoeigrens, vastgesteld op ten minste 0,20 m boven de bovenste geleidedraad.

De wijnpercelen met een beplantingsdichtheid van minder dan 4 000 wijnstokken per hectare, maar meer dan of gelijk aan 3 300 wijnstokken per hectare moeten bovendien voldoen aan de volgende voorschriften betreffende de geleiding: de minimale hoogte van de steunpalen bedraagt 1,90 m boven de grond; het geleidesysteem bestaat uit draden op vier hoogtes; de bovenste draad bevindt zich op een hoogte van minimaal 1,85 m boven de grond.

Irrigatie

Teeltwijze

Irrigatie is verboden.

Specifiek oenologisch procedé

Subtractieve verrijkingstechnieken zijn toegestaan en het maximumpercentage gedeeltelijke concentratie ten opzichte van de gebruikte hoeveelheid is vastgesteld op 10 %. Het gebruik van stukjes hout is verboden. Het totaal alcoholvolumegehalte van de wijnen mag na verrijking niet hoger zijn dan 12,5 %.

Naast de bovengenoemde bepalingen moeten de wijnen wat oenologische procedés betreft voldoen aan de verplichtingen die zijn vastgesteld op communautair niveau en in het wetboek landbouw en zeevisserij.

b. Maximumopbrengsten

60 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

Alle fasen van de productie vinden plaats in het geografisch gebied dat bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten op basis van de officiële geografische code van 2018:

departement Deux-Sèvres: Bouillé-Loretz, Val en Vignes (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Bouillé-Saint-Paul en Cersay);

departement Maine-et-Loire: Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Champ-sur-Layon, Faveraye-Mâchelles, Faye-d’Anjou, Rablay-sur-Layon en Thouarcé), Blaison-Saint-Sulpice (voormalig grondgebied van de deelgemeente Blaison-Gohier), Bouchemaine, Brissac Loire Aubance (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance en Coutures), Chalonnes-sur-Loire, Champtocé-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Chanzeaux, La Jumellière en Valanjou), Cléré-sur-Layon, Doué-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Brigné, Concourson-sur-Layon, Saint-Georges-sur-Layon en Les Verchers-sur-Layon), Ingrandes-Le Fresne sur Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeente Ingrandes), Lys-Haut-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten La Fosse-de-Tigné, Nueil-sur-Layon, Tancoigné, Tigné en Trémont), Mauges-sur-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Mesnil-en-Vallée, Montjean-sur-Loire en La Pommeraye), Passavant-sur-Layon, La Possonnière, Rochefort-sur-Loire, Saint-Georges-sur-Loire, Saint-Germain-des-Prés, Savennières, Terranjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Chavagnes, Martigné-Briand en Notre-Dame-d’Allençon), Tuffalun (voormalige deelgemeente Ambillou-Château), Val-du-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Saint-Aubin-de-Luigné en Saint-Lambert-du-Lattay).

De kaarten waarop het geografisch gebied staat aangegeven, zijn te vinden op de website van het Institut National de l’Origine et de la Qualité.

7. Voornaamste wijndruivenras(sen)

Cabernet-Sauvignon N

Cabernet franc N

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

Informatie over het geografisch gebied

a) beschrijving van de natuurlijke factoren die bijdragen tot het verband

Het geografisch gebied ligt in het midden van het westelijke deel van het geografisch gebied van de gecontroleerde oorsprongsbenaming “Anjou”, met name op de precambrische en paleozoïsche sokkel van het Armoricaans Massief, dat zeer lokaal bedekt is met grindhoudende formaties of formaties uit het cenomanien, zoals voornamelijk mergel met gefossiliseerde oesterschelpen aan de oostelijke rand. In 2018 omvat het de geografische gebieden van de gecontroleerde oorsprongsbenamingen “Anjou-Coteaux de la Loire”, “Coteaux du Layon”, “Savennières” en enkele aangrenzende gemeenten. Het bestrijkt een afgebakend gebied dat is geselecteerd omdat de natuurlijke omgeving geschikt is voor de productie van gerijpte rode wijnen. Het strekt zich dan ook uit over het grondgebied van 24 gemeenten van het departement Maine-et-Loire en 2 gemeenten van het departement Deux-Sèvres, ten zuiden en zuidoosten van de stad Angers. Het landschap wordt gekenmerkt door de vele kleine hellingen met een gevarieerde ligging, met hoogtes variërend van 50 tot 90 meter.

Binnen het nauwkeurig afgebakende perceelgebied voor de druivenoogst wordt de voorkeur gegeven aan percelen met een goede ligging en met een bruine, op schist ontwikkelde bodem, bruine kleiachtige grindhoudende bodem of, zeer plaatselijk, bruine bodem die zich op mergel met gefossiliseerde oesterschelpen heeft ontwikkeld. Deze bodem is meestal ondiep, met een goede waterregulering, vrij van hydromorfe kenmerken en wordt gekenmerkt door geringe waterreserves. Ze vertonen gunstig gedrag wat de warmte betreft en staan garant voor goede vroegrijpheid. In het westelijke deel van het geografische gebied komen plaatselijk aders aan de oppervlakte die zijn gevormd uit zuur extrusief gesteente (ryoliet) of basische gesteenten (spiliet) en die leiden tot zeer steenachtige bodems.

Het geografisch gebied heeft een gematigd zeeklimaat, met vrij kleine temperatuurverschillen als gevolg van de relatieve nabijheid van de Atlantische Oceaan enerzijds, en de warmteregulerende rol die de Loire en haar zijrivieren spelen anderzijds, en ten slotte de aanplanting van de wijngaarden op de hellingen. De heuvels op het noordwesten/zuidoosten bieden bescherming tegen de vaak vochtige wind uit het westen. Het geografisch gebied waar dan ook weinig neerslag valt, profiteert van het föhneffect, doordat het dankzij de hogere reliëfs van de Choletais en de Mauges wordt beschermd tegen de vochtige lucht afkomstig van de oceaan. Er valt jaarlijks ongeveer 585 mm neerslag, terwijl er in de regio Choletais bijna 800 mm valt.

b) beschrijving van de menselijke factoren die bijdragen tot het verband

Het is bekend dat in de Anjou al sinds de eerste eeuw na Christus een wijngaard bestaat. De wijnstok gedijt hier goed getuige enkele regels uit een gedicht van Apollonius (6e eeuw): “Niet ver van Bretagne ligt een stad op een rots, rijk aan de druiventrossen van Ceres en Bacchus, die haar naam Andégave (Angers) heeft ontleend aan een Griekse naam.” Hoewel de wijngaard van Angers zich in de loop van de middeleeuwen ontwikkelde en onder de bescherming stond van de kloosters aan de oevers van de Loire en rondom Angers, verwerft deze zijn bekendheid met name vanaf de 12e en 13e eeuw. Dankzij de invloed van het koninkrijk van Hendrik II en Eleonora van Aquitanië komt de “wijn van Anjou” op de mooiste tafels te staan.

De productie maakt vanaf de 16e eeuw een sterke groei door dankzij de komst van Nederlandse wijnmakelaars die op zoek waren naar wijnen voor hun landen en koloniën. De Hollanders slaan grote voorraden in en de handel kent in de 18e eeuw een zodanige bloei dat de rivier de Layon, die het geografisch gebied doorkruist, gekanaliseerd wordt om het vervoer te bevorderen.

De “Anjou” dankt zijn faam voornamelijk aan de productie van witte wijnen van het druivenras chenin B. Vanaf 1865, na de phylloxera-crisis, neemt de aanplant van het druivenras cabernet franc N of “plant breton” (de plant die zijn naam dankt aan de aanvoer per boot via de riviermonding van de Loire die destijds in de Bretonse regio lag), en iets later de aanplant van het druivenras cabernet-sauvignon N snel toe.

Het wijnbereidingsproces is aan het begin van de 20e eeuw vooral gericht op de bereiding van “rouget”, de lokale naam voor een lichte wijn die in de cafés wordt geschonken en dit vormt de eerste stap van de transformatie van de wijngaard van Angers, met de ontwikkeling van een grote productie van emblematische roséwijnen. De tweede fase van deze transformatie is gebaseerd op de ervaring die de producenten hadden opgedaan met het beheer van deze planten. Dankzij het observeren en analyseren van de beste afstemming tussen het druivenras en de aanplantingslocaties, het beoordelen van het potentieel van de oogst en het beheersen van de wijnbereidingstechnieken, heeft de productie van rode wijnen vanaf 1960 een ontwikkeling doorgemaakt.

Het werd de professionele wijnbouwers in de regio echter duidelijk dat zij over een grondgebied en een knowhow beschikten waarmee zij de originaliteit van hun productie van rode wijnen beter konden benadrukken. De gecontroleerde oorsprongsbenaming “Anjou Villages” wordt dan ook op 14 november 1991 erkend. In 2010 vond de productie plaats in 130 particuliere wijnkelders en 2 coöperatieve wijnkelders.

Informatie over de kwaliteit en de kenmerken van het product

De wijn heeft meestal een diepe, intense robijnrode kleur. De geur heeft vaak fijne noten van rood fruit en bloemen (iris, viooltje, enz.) die zich ontwikkelen tot complexere aroma’s, combinaties van zwart fruit en aroma’s van specerijen, wild of kreupelhout.

Het mondgevoel is vol en vlezig, met behoud van het zeer aromatische karakter. De duidelijk aanwezige tannines zijn versmolten en de wijn heeft een lange afdronk. Het zijn genereuze wijnen die een paar jaar zouden moeten blijven liggen alvorens ze te drinken.

causale interacties

De combinatie van een nauwkeurige perceelsafbakening conform de bestaande praktijken met oppervlakkige bodems en een landschap dat een uitstekende ligging biedt en gunstig is voor een regelmatige watertoevoer, heeft ervoor gezorgd dat de originele kenmerken van de druivenrassen cabernet franc N en cabernet-sauvignon N volledig tot bloei zijn gekomen. De locaties van de wijngaarden dwingen tot een optimaal beheer van de plant en haar productiepotentieel, wat tot uiting komt in de leimethoden en de strikte snoeiregels.

Door observatie en analyse van het gedrag van hun wijnstokken kunnen de wijnbouwers een correcte locatie voor de wijngaard bepalen, rekening houdend met de goede afstemming van de twee wijnstokrassen met het potentieel van de bruine op schist ontwikkelde bodems en de bruine kleiachtige kalkhoudende bodems die zich hebben gevormd op formaties uit het cenomanien. Op basis van een specifieke perceelsafbakening, het aanpassen van de technieken voor het snoeien en leiden van de wijnstokken, het oogsten bij optimale rijpheid en het doorvoeren van technische verbeteringen in de temperatuurregeling en de maceratieduur, hebben de producenten strenge productieregels opgesteld voor de productie van een gestructureerde rode wijn. De knowhow van de producenten waarborgt een druivenoogst met een suikergehalte van ten minste 189 gram per liter en in een optimaal stadium van fenolische rijpheid.

De wijnbouwers hebben in de loop van de generaties door het aanpassen van hun vinificatietechnieken het beste uit de druiven weten te halen. Al snel werd een periode van rijping in vaten na de gisting noodzakelijk om een wijn met complexe aroma’s te verkrijgen, maar vooral om ervoor te zorgen dat de tannines rond en zijdeachtig worden. Om deze doelen te kunnen bereiken, wordt in het productdossier een minimum rijpingsperiode tot en met 15 juni van het jaar volgend op het oogstjaar vastgelegd.

De gecontroleerde oorsprongsbenaming “Anjou Villages” is een van de pareltjes onder de wijnen van de regio “Anjou”.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader:

EU-wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar bij wijze van uitzondering de vinificatie, bereiding en rijping mag plaatsvinden, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten op basis van de officiële geografische code van 2018:

departement Deux-Sèvres: Argenton-l’Église, Brion-près-Thouet, Louzy, Mauzé-Thouarsais, Oiron, Saint-Cyr-la-Lande, Sainte-Radegonde, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Mâcon, Saint-Martin-de-Sanzay, Thouars, Tourtenay;

departement Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil;

departement Loire-Atlantique: Ancenis, Le Loroux-Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeente Anetz), Vallet;

departement Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Antoigné, Artannes-sur-Thouet, Blaison-Saint-Sulpice (voormalig grondgebied van de deelgemeente Saint-Sulpice), Brain-sur-Allonnes, Brézé, Brissac Loire Aubance (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Alleuds, Brissac-Quincé, Chemellier, Luigné, Saint-Rémy-la-Varenne, Saint-Saturnin-sur-Loire, Saulgé-l’Hôpital en Vauchrétien), Brossay, Cernusson, Chacé, Cizay-la-Madeleine, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Denée, Dénezé-sous-Doué, Distré, Doué-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Doué-la-Fontaine, Forges, Meigné en Montfort), Épieds, Fontevraud-l’Abbaye, Les Garennes sur Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Juigné-sur-Loire en Saint-Jean-des-Mauvrets), Gennes-Val-de-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Chênehutte-Trêves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges-des-Sept-Voies en Le Thoureil), Huillé, Jarzé Villages (voormalig grondgebied van de deelgemeente Lué-en-Baugeois), Louresse-Rochemenier, Lys-Haut-Layon (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Cerqueux-sous-Passavant en Vihiers), Mauges-sur-Loire (voormalig grondgebied van de deelgemeenten La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais, Saint-Florent-le-Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine en Saint-Laurent-du-Mottay), Mazé-Milon (voormalig grondgebied van de deelgemeente Fontaine-Milon), Montilliers, Montreuil-Bellay, Montsoreau, Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Orée d’Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré, Saint-Laurent-des-Autels en La Varenne), Parnay, Le Puy-Notre-Dame, Rou-Marson, Saint-Cyr-en-Bourg, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Just-sur-Dive, Saint-Macaire-du-Bois, Saint-Martin-du-Fouilloux, Saint-Melaine-sur-Aubance, Saint-Sigismond, Saumur, Soucelles, Soulaines-sur-Aubance, Souzay-Champigny, Tuffalun (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Louerre en Noyant-la-Plaine), Turquant, Les Ulmes, Varennes-sur-Loire, Varrains, Vaudelnay, Verrie, Verrières-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Pellouailles-les-Vignes en Saint-Sylvain-d’Anjou), Villevêque;

departement Vienne: Berrie, Curçay-sur-Dive, Glénouze, Pouançay, Ranton, Saint-Léger-de-Montbrillais, Saix, Ternay, Les Trois-Moutiers.

Etikettering

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen met betrekking tot de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

Alle facultatieve aanduidingen staan op de etiketten vermeld in lettertekens waarvan de afmetingen, zowel in de hoogte als in de breedte, niet meer dan twee keer zo groot zijn als die van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

De gecontroleerde oorsprongsbenaming kan worden aangevuld met de geografische benaming “Val de Loire” volgens de regels die in het productdossier zijn vastgelegd.

De lettertekens van de vermelding van de geografische benaming “Val de Loire” mogen niet groter of breder zijn dan twee derde van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Op het etiket van de wijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming mag de naam van een kleinere geografische eenheid worden vermeld op voorwaarde dat het gaat om een plaatsnaam die is opgenomen in het kadaster en die naam op de oogstaangifte vermeld staat. De in het kadaster opgenomen plaatsnaam staat vermeld in lettertekens die in hoogte en breedte niet groter zijn dan de helft van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Link naar het productdossier

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-b0f4fba4-e95f-4bf8-8e49-5b054d5d3e71