Verordening (EU) 2021/663 van de Commissie van 22 april 2021 tot wijziging van bijlage III bij Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat de maximumgehalten aan residuen van chloordecone in of op bepaalde producten betreft (Voor de EER relevante tekst)
Verordening (EU) 2021/663 van de Commissie van 22 april 2021 tot wijziging van bijlage III bij Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat de maximumgehalten aan residuen van chloordecone in of op bepaalde producten betreft (Voor de EER relevante tekst)
DE EUROPESE COMMISSIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,
Gezien Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 23 februari 2005 tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong en houdende wijziging van Richtlijn 91/414/EEG van de Raad(1), en met name artikel 14, lid 1, onder a), juncto artikel 16, lid 1, onder a),
Overwegende hetgeen volgt:
Voor chloordecone zijn maximumresidugehalten (MRL’s) vastgesteld in bijlage III bij Verordening (EG) nr. 396/2005.
Bij Verordening (EG) nr. 850/2004 van het Europees Parlement en de Raad(2) is het op de markt brengen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die chloordecone bevatten, verboden. Residuen van chloordecone zijn het gevolg van bodemverontreiniging door het gebruik van die persistente verbinding in het verleden.
Op 12 juli 2019 hebben de Franse bevoegde autoriteiten de Commissie in kennis gesteld van twee noodmaatregelen(3)(4) die op nationaal niveau waren genomen uit hoofde van artikel 54 van Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad(5). Naar aanleiding van de adviezen(6)(7) van het Frans agentschap voor voedsel, milieu en veiligheid en gezondheid op het werk (Anses) had Frankrijk nationale MRL’s voor chloordecone in producten van runderen, schapen, geiten, varkens en pluimvee vastgesteld op lagere waarden dan die welke momenteel krachtens Verordening (EG) nr. 396/2005 van toepassing zijn, om de bescherming van de consumenten in Guadeloupe en Martinique te waarborgen.
De Commissie heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verzocht een consumentenblootstellingsbeoordeling uit te voeren met betrekking tot de door Anses aanbevolen MRL’s voor chloordecone in producten van dierlijke oorsprong.
De EFSA heeft overeenkomstig artikel 43 van Verordening (EG) nr. 396/2005 een wetenschappelijk advies voor chloordecone in bepaalde producten van dierlijke oorsprong(8) ingediend. In dat advies heeft de EFSA geconcludeerd dat de in de adviezen van Anses voor dierlijke producten voorgestelde MRL’s, afgerond volgens de richtsnoeren van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor de berekening van MRL’s, aanvaardbaar zijn wat de consumentenveiligheid betreft. Noch uit de levenslange noch uit de kortetermijnblootstelling door hoge consumptie van de desbetreffende producten is gebleken dat er een risico bestaat dat de aanvaardbare dagelijkse inname of de acute referentiedosis wordt overschreden. De MRL’s voor chloordecone moeten in bijlage III bij Verordening (EG) nr. 396/2005 als tijdelijke MRL’s worden vastgesteld. Die MRL’s worden herzien; daarbij zal rekening worden gehouden met de informatie die binnen tien jaar na de bekendmaking van deze verordening beschikbaar komt.
De handelspartners van de Unie zijn via de Wereldhandelsorganisatie over de nieuwe MRL’s geraadpleegd en er is rekening gehouden met hun opmerkingen.
Verordening (EG) nr. 396/2005 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.
Er moet worden voorzien in een redelijke termijn voordat de gewijzigde MRL’s van toepassing worden, zodat de lidstaten, derde landen en de exploitanten van levensmiddelenbedrijven zich kunnen voorbereiden op de nieuwe eisen die uit de wijziging van de MRL’s zullen voortvloeien.
De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
Bijlage III bij Verordening (EG) nr. 396/2005 wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij deze verordening.
Artikel 2
Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Zij is van toepassing met ingang van 13 november 2021.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.
Gedaan te Brussel, 22 april 2021.
Voor de Commissie
De voorzitter
Ursula von der Leyen
BIJLAGE
In deel A van bijlage III bij Verordening (EG) nr. 396/2005 wordt de kolom voor chloordecone vervangen door:
"Bestrijdingsmiddelenresiduen en maximumresidugehalten (mg/kg)
Codenummer
Groepen en voorbeelden van afzonderlijke producten waarvoor de MRL’s gelden(2)
Chloordecone (F)
(1)
(2)
(3)
0100000
FRUIT, VERS of BEVROREN; NOTEN
0110000
Citrusvruchten
0,02
0110010
Grapefruits/pompelmoezen
0110020
Sinaasappelen
0110030
Citroenen
0110040
Limoenen/lemmetjes
0110050
Mandarijnen
0110990
Overige (2)
0120000
Noten
0120010
Amandelen
0,01(*)
0120020
Paranoten
0,02
0120030
Cashewnoten
0,02
0120040
Kastanjes
0,01(*)
0120050
Kokosnoten
0,02
0120060
Hazelnoten
0,01(*)
0120070
Macadamianoten
0,01(*)
0120080
Pecannoten
0,01(*)
0120090
Pijnboompitten
0,01(*)
0120100
Pistaches
0,01(*)
0120110
Walnoten
0,01(*)
0120990
Overige (2)
0,01(*)
0130000
Pitvruchten
0,01(*)
0130010
Appelen
0130020
Peren
0130030
Kweeperen
0130040
Mispels
0130050
Loquats/Japanse mispels
0130990
Overige (2)
0140000
Steenvruchten
0,01(*)
0140010
Abrikozen
0140020
Kersen (zoet)
0140030
Perziken
0140040
Pruimen
0140990
Overige (2)
0150000
Besvruchten en kleinfruit
0151000
druiven
0151010
Tafeldruiven
0,02
0151020
Wijndruiven
0,01(*)
0152000
aardbeien
0,02
0153000
rubussoorten
0,01(*)
0153010
Bramen/braambessen
0153020
Dauwbramen
0153030
Frambozen (geel en rood)
0153990
Overige (2)
0154000
ander kleinfruit en besvruchten
0,01(*)
0154010
Blauwe bessen
0154020
Veenbessen
0154030
Aalbessen (rood, wit en zwart)
0154040
Kruisbessen (geel, groen en rood)
0154050
Rozenbottels
0154060
Moerbeien (wit en zwart)
0154070
Azaroles/Middellandse Zeemispels
0154080
Vlierbessen
0154990
Overige (2)
0160000
Diverse vruchten met
0,02
0161000
eetbare schil
0161010
Dadels
0161020
Vijgen
0161030
Tafelolijven
0161040
Kumquats
0161050
Carambola’s
0161060
Kaki’s/Japanse persimoenen
0161070
Jambolans/djamblangs
0161990
Overige (2)
0162000
niet-eetbare schil, klein
0162010
Kiwi’s (geel, groen, rood)
0162020
Lychees
0162030
Passievruchten/maracuja’s
0162040
Woestijnvijgen/cactusvruchten
0162050
Sterappelen
0162060
Noord-Amerikaanse persimoenen
0162990
Overige (2)
0163000
niet-eetbare schil, groot
0163010
Avocado’s
0163020
Bananen
0163030
Mango’s
0163040
Papaja’s
0163050
Granaatappels
0163060
Cherimoya’s
0163070
Guaves
0163080
Ananassen
0163090
Broodvruchten
0163100
Doerians
0163110
Zuurzakken/doerian blanda
0163990
Overige (2)
0200000
GROENTEN, VERS of BEVROREN
0210000
Wortel- en knolgewassen
0,02
0211000
aardappelen
0212000
tropische wortel- en knolgewassen
0212010
Cassave/maniok
0212020
Bataten (zoete aardappelen)
0212030
Yams
0212040
Arrowroot/pijlwortel
0212990
Overige (2)
0213000
andere wortel- en knolgewassen, behalve suikerbiet
0213010
Rode bieten
0213020
Wortels
0213030
Knolselderij
0213040
Mierikswortels
0213050
Aardperen/topinamboers
0213060
Pastinaken
0213070
Wortelpeterselie
0213080
Radijzen
0213090
Schorseneren
0213100
Koolrapen
0213110
Rapen
0213990
Overige (2)
0220000
Bolgewassen
0,02
0220010
Knoflook
0220020
Uien
0220030
Sjalotten
0220040
Bosuien/groene uien en stengeluien
0220990
Overige (2)
0230000
Vruchtgroenten
0,02
0231000
Solanaceae en Malvaceae
0231010
Tomaten
0231020
Paprika’s
0231030
Aubergines
0231040
Okra’s, okers
0231990
Overige (2)
0232000
Cucurbitaceae met eetbare schil
0232010
Komkommers
0232020
Augurken
0232030
Courgettes
0232990
Overige (2)
0233000
Cucurbitaceae met niet-eetbare schil
0233010
Meloenen
0233020
Pompoenen
0233030
Watermeloenen
0233990
Overige (2)
0234000
suikermais
0239000
andere vruchtgroenten
0240000
Koolsoorten (met uitzondering van wortels en babyleafgewassen van Brassica)
0,02
0241000
bloemkoolachtigen
0241010
Broccoli
0241020
Bloemkolen
0241990
Overige (2)
0242000
sluitkoolachtigen
0242010
Spruitjes
0242020
Sluitkolen
0242990
Overige (2)
0243000
bladkoolachtigen
0243010
Chinese kool/petsai
0243020
Boerenkolen
0243990
Overige (2)
0244000
koolrabi’s
0250000
Bladgroenten, kruiden en eetbare bloemen
0251000
slasoorten
0,02
0251010
Veldsla
0251020
Sla
0251030
Andijvie
0251040
Tuinkers en andere kiemen en scheuten
0251050
Winterkers
0251060
Raketsla/rucola
0251070
Rode amsoi
0251080
Babyleafgewassen (met inbegrip van Brassica-soorten)
0251990
Overige (2)
0252000
spinazie en dergelijke bladgroente
0,02
0252010
Spinazie
0252020
Postelein
0252030
Snijbiet
0252990
Overige (2)
0253000
druivenbladeren en bladeren van dergelijke soorten
0,01(*)
0254000
waterkers
0,02
0255000
witlof/witloof/Brussels lof
0,01(*)
0256000
kruiden en eetbare bloemen
0,02
0256010
Kervel
0256020
Bieslook
0256030
Bladselderij/snijselder
0256040
Peterselie
0256050
Salie
0256060
Rozemarijn
0256070
Tijm
0256080
Basilicum en eetbare bloemen
0256090
Laurierblad
0256100
Dragon
0256990
Overige (2)
0260000
Peulgroenten
0,02
0260010
Bonen (met peul)
0260020
Bonen (zonder peul)
0260030
Erwten (met peul)
0260040
Erwten (zonder peul)
0260050
Linzen
0260990
Overige (2)
0270000
Stengelgroenten
0,02
0270010
Asperges
0270020
Kardoenen
0270030
Bleekselderij
0270040
Knolvenkel
0270050
Artisjokken
0270060
Preien
0270070
Rabarber
0270080
Bamboescheuten
0270090
Palmharten
0270990
Overige (2)
0280000
Paddenstoelen, mossen en korstmossen
0280010
Gekweekte paddenstoelen
0,01(*)
0280020
Wilde paddenstoelen
0,02
0280990
Mossen en korstmossen
0,01(*)
0290000
Algen en prokaryote organismen
0,01(*)
0300000
PEULVRUCHTEN
0300010
Bonen
0,02
0300020
Linzen
0,02
0300030
Erwten
0,01(*)
0300040
Lupinen/lupinebonen
0,01(*)
0300990
Overige (2)
0,01(*)
0400000
OLIEHOUDENDE ZADEN EN VRUCHTEN
0401000
Oliehoudende zaden
0401010
Lijnzaad
0,01(*)
0401020
Pinda’s/aardnoten
0,02
0401030
Papaverzaad/maanzaad
0,01(*)
0401040
Sesamzaad
0,01(*)
0401050
Zonnebloemzaad
0,01(*)
0401060
Koolzaad
0,01(*)
0401070
Sojabonen
0,02
0401080
Mosterdzaad
0,01(*)
0401090
Katoenzaad
0,02
0401100
Pompoenzaad
0,02
0401110
Saffloerzaad
0,01(*)
0401120
Bernagiezaad
0,01(*)
0401130
Huttentutzaad
0,01(*)
0401140
Hennepzaad
0,01(*)
0401150
Wonderbonen
0,02
0401990
Overige (2)
0,01(*)
0402000
Oliehoudende vruchten
0402010
Olijven voor oliewinning
0,01(*)
0402020
Palmpitten
0,01(*)
0402030
Palmvruchten
0,02
0402040
Kapok
0,02
0402990
Overige (2)
0,01(*)
0500000
GRANEN
0500010
Gerst
0,01(*)
0500020
Boekweit en andere pseudogranen
0,01(*)
0500030
Mais
0,02
0500040
Gierst/pluimgierst
0,02
0500050
Haver
0,01(*)
0500060
Rijst
0,01(*)
0500070
Rogge
0,01(*)
0500080
Sorghum
0,01(*)
0500090
Tarwe
0,01(*)
0500990
Overige (2)
0,01(*)
0600000
THEE, KOFFIE, KRUIDENTHEE, CACAO EN CAROB
0,02
0610000
Thee
0620000
Koffiebonen
0630000
Kruidenthee van
0631000
bloemen
0631010
Kamille
0631020
Hibiscus/roselle
0631030
Roos
0631040
Jasmijn
0631050
Lindebloesem
0631990
Overige (2)
0632000
bladeren en kruiden
0632010
Aardbei
0632020
Rooibos
0632030
Maté
0632990
Overige (2)
0633000
wortels
0633010
Valeriaan
0633020
Ginseng
0633990
Overige (2)
0639000
alle andere delen van de plant
0640000
Cacaobonen
0650000
Carob/johannesbrood
0700000
HOP
0,02
0800000
SPECERIJEN
0,02
0810000
Als specerij gebruikte zaden
0810010
Anijs
0810020
Zwarte komijn
0810030
Selderij
0810040
Koriander
0810050
Komijn
0810060
Dille
0810070
Venkel
0810080
Fenegriek
0810090
Nootmuskaat
0810990
Overige (2)
0820000
Als specerij gebruikte vruchten
0820010
Piment
0820020
Szechuanpeper/anijspeper
0820030
Karwij
0820040
Kardemom
0820050
Jeneverbes
0820060
Peperkorrel (groen, wit en zwart)
0820070
Vanille
0820080
Tamarinde
0820990
Overige (2)
0830000
Als specerij gebruikte bast
0830010
Kaneel
0830990
Overige (2)
0840000
Als specerij gebruikte wortels en wortelstokken
0840010
Zoethout
0840020
Gember (10)
0840030
Geelwortel/kurkuma/koenjit
0840040
Mierikswortel (11)
0840990
Overige (2)
0850000
Als specerij gebruikte knoppen
0850010
Kruidnagels
0850020
Kappertjes
0850990
Overige (2)
0860000
Als specerij gebruikte stampers
0860010
Saffraan
0860990
Overige (2)
0870000
Als specerij gebruikte zaadrokken
0870010
Foelie
0870990
Overige (2)
0900000
SUIKERGEWASSEN
0900010
Suikerbiet
0,01(*)
0900020
Suikerriet
0,02
0900030
Wortelcichorei
0,01(*)
0900990
Overige (2)
0,01(*)
1000000
PRODUCTEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG - LANDDIEREN
1010000
Producten afkomstig van
(+)
1011000
varkens
0,02
1011010
Spier
1011020
Vet
1011030
Lever
1011040
Nier
1011050
Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)
1011990
Overige (2)
1012000
runderen
1012010
Spier
0,02
1012020
Vet
0,03
1012030
Lever
0,02
1012040
Nier
0,02
1012050
Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)
0,02
1012990
Overige (2)
0,02
1013000
schapen
0,02
1013010
Spier
1013020
Vet
1013030
Lever
1013040
Nier
1013050
Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)
1013990
Overige (2)
1014000
geiten
0,02
1014010
Spier
1014020
Vet
1014030
Lever
1014040
Nier
1014050
Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)
1014990
Overige (2)
1015000
paardachtigen
0,02
1015010
Spier
1015020
Vet
1015030
Lever
1015040
Nier
1015050
Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)
1015990
Overige (2)
1016000
pluimvee
0,02
1016010
Spier
1016020
Vet
1016030
Lever
1016040
Nier
1016050
Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)
1016990
Overige (2)
1017000
andere gekweekte landdieren
0,02
1017010
Spier
1017020
Vet
1017030
Lever
1017040
Nier
1017050
Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)
1017990
Overige (2)
1020000
Melk
0,02
1020010
Runderen
1020020
Schapen
1020030
Geiten
1020040
Paarden
1020990
Overige (2)
1030000
Vogeleieren
0,02
1030010
Kippen
1030020
Eenden
1030030
Ganzen
1030040
Kwartels
1030990
Overige (2)
1040000
Honing en andere producten van de bijenteelt (7)
0,02
1050000
Amfibieën en reptielen
0,02
1060000
Ongewervelde landdieren
0,02
1070000
In het wild levende gewervelde landdieren
0,02
1100000
PRODUCTEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG — VIS, VISPRODUCTEN EN ANDERE PRODUCTEN VAN ZOUT- EN ZOETWATERDIEREN (8)
1200000
UITSLUITEND VOOR DIERVOEDER GEBRUIKTE PRODUCTEN OF DELEN VAN PRODUCTEN (8)
1300000
VERWERKTE VOEDINGSMIDDELEN (9)