Home

Wet toekomst pensioenen

Geldig van 1 januari 2024 tot 1 januari 2027
Geldig van 1 januari 2024 tot 1 januari 2027

Wet toekomst pensioenen

Opschrift

[Tekst geldig vanaf 01-01-2024 tot 01-01-2027]

Aanhef

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk is om het pensioenstelsel te herzien, over te gaan tot standaardisering van het nabestaandenpensioen en de fiscale behandeling van pensioen te wijzigen;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Artikel I. Pensioenwet

[Wijzigt de Pensioenwet.]

Artikel II. Wet inkomstenbelasting 2001

Onderdelen A t/m W:

[Wijzigt de Wet inkomstenbelasting 2001.]

Onderdeel X:

Het in artikel II, onderdeel E, onderdeel 2, onder b, genoemde bedrag en het in onderdeel Ea, eerstgenoemde bedrag worden vóór toepassing van die onderdelen vervangen door andere bedragen. Deze bedragen worden berekend door de te vervangen bedragen te vermenigvuldigen met de ingevolge artikel 10.1 van de Wet inkomstenbelasting 2001 aan het begin van het kalenderjaar 2023 toegepaste inflatiecorrectie op die bedragen, genoemd in artikel 3.127, tweede en derde lid, van die wet.

Onderdeel Y:

Het in artikel II, onderdeel Ea, als tweede genoemde bedrag wordt vóór toepassing van dat onderdeel vervangen door een ander bedrag. Dit bedrag wordt berekend door de aan het begin van het kalenderjaar 2023 geldende uitkeringen voor gehuwde personen zonder toeslag als omschreven in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, en vijfde lid, van de Algemene Ouderdomswet, vermeerderd met de vakantietoeslag, te vermenigvuldigen met de factor 100/75.

Artikel III. Wet op de loonbelasting 1964

Onderdelen A t/m V:

[Wijzigt de Wet op de loonbelasting 1964.]

Onderdeel W:

Het in artikel III, onderdeel B, in artikel 18a, derde lid, genoemde bedrag wordt vóór toepassing van dat onderdeel vervangen door een ander bedrag. Dit bedrag wordt berekend door de aan het begin van het kalenderjaar 2023 geldende uitkeringen voor gehuwde personen zonder toeslag als omschreven in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, en vijfde lid, van de Algemene Ouderdomswet, vermeerderd met de vakantietoeslag, te vermenigvuldigen met de factor 100/75.

Onderdeel X:

Het in artikel III, onderdeel E, in artikel 18d, tweede lid, genoemde bedrag wordt vóór toepassing van dat onderdeel vervangen door een ander bedrag. Dit bedrag wordt gesteld op het aan het begin van het kalenderjaar 2023 geldende bedrag dat na aftrek van de in te houden loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen, rekening houdend met de algemene heffingskorting voor een persoon die de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, nog niet heeft bereikt, gelijk is aan het netto-ouderdomspensioen per maand, bedoeld in artikel 9, vijfde lid, onderdeel a, van die wet, waarbij de nodig geachte afronding wordt aangebracht.

Artikel IV. Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000

Artikel V. Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid

Artikel VI. Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen [Nog niet in werking]

Artikel VII. Wet verplichte beroepspensioenregeling

Artikel VIII. Wet privatisering ABP

Artikel IX. Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd

Artikel X. Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd

Artikel XI. Wet op het notarisambt

Artikel XII. Algemene pensioen- en uitkeringswet 2021

Artikel XIIa. Algemene wet bestuursrecht

Artikel XIIb. Burgerlijk Wetboek [Nog niet in werking]

Artikel XIII. Samenloop met Wet aanpassing appa en enkele andere wetten 2021

Artikel XIIIa. Samenloop van wetten die wijzingen aanbrengen in een of meer belastingwetten

Artikel XIIIb. Zorgplicht minister

Artikel XIV. Monitoring en evaluatie

Artikel XV. Inwerkingtreding

Artikel XVI. Citeertitel