Home

Verplaatsingskostenregeling defensie

Geldig van 31 december 2022 tot 22 maart 2023
Geldig van 31 december 2022 tot 22 maart 2023

Verplaatsingskostenregeling defensie

Opschrift

Aanhef

De Minister van Defensie

Besluit vastgesteld wordt een Verplaatsingskostenregeling defensie luidende:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • besluit:

    het Verplaatsingskostenbesluit defensie.

  • bevoegd gezag:

    1. 1°.

      de Secretaris-Generaal, voor zover het betreft de Bestuursstaf;

    2. 2°.

      de Commandant Zeestrijdkrachten, de Commandant Landstrijdkrachten, de Commandant Luchtstrijdkrachten, de Commandant Koninklijke Marechaussee, voor het desbetreffende commando;

    3. 3°.

      de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, voor zover het betreft de Defensie Materieel Organisatie;

    4. 4°.

      de commandant van het Commando Diensten Centra, voor zover het betreft het Commando Diensten Centra.

  • bezoldiging:

  • commandant:

    de commandant bedoeld in de Regeling aanwijzing commandanten defensie

  • netto bezoldiging:

    het voor de defensieambtenaar vastgestelde standaard netto Nederland, met dien verstande dat geen rekening wordt gehouden met de factor 1,1 respectievelijk 1,075.

  • routeplanner:

    1. 1°.

      voor het bepalen van de afstand gemeten langs de gebruikelijke openbare weg als bedoeld in artikel 1 van het Verplaatsingskostenbesluit defensie, hanteert het Ministerie van Defensie de routeplanner Andes Nav Teq.

    2. 2°.

      de afstand wordt berekend met de opties: auto en snelste, waarbij tolwegen en veerpont zoveel als mogelijk vermeden wordt, en

    3. 3°.

      de routeplanner is gekoppeld aan Defensie Intranettoepassing Dienstreis Opdrachten.

  • standaard netto Nederland:

    het bedrag, vastgesteld volgens artikel 1, eerste lid, onderdeel h van het Voorzieningenstelsel buitenland defensiepersoneel (VBD).

Artikel 2. Tegemoetkoming verhuiskosten

1.

De aanvraag voor tegemoetkoming in verhuiskosten dient ten minste een maand vóór de datum van de verhuizing bij het bevoegd gezag te zijn ingediend.

2.

Het bedrag, bedoeld in artikel 2, vierde lid, onder f en artikel 12, eerste lid, onder c van het besluit, bedraagt: € 6.000,–.

3.

Het voeren van een eigen huishouding, bedoeld in artikel 2, vierde lid, onder f en artikel 12, eerste lid, onder c, van het besluit, wordt geacht voort te duren indien dit voeren van de eigen huishouding met maximaal 6 maanden voorafgaande aan de datum van de verhuizing is onderbroken.

4.

Bij het verlaten van een ambts- of dienstwoning, bedoeld in artikel 9, tweede lid, van het besluit bedraagt de aanspraak op de overige kosten bedoeld in artikel 12, eerste lid onder c van het besluit, € 1.350,–.

5.

Bij een verplaatsing naar Nederland, met toepassing van artikel 2, derde lid, aanhef en onder b, van het besluit, is het toegestaan te verhuizen naar een ander land dan Nederland met dien verstande dat in dat geval de aanspraak op een tegemoetkoming in de verhuiskosten als bedoeld in artikel 2, vierde lid van het besluit, niet meer bedraagt dan wanneer de defensieambtenaar naar Nederland zou zijn verhuisd, te rekenen tot de gebruikelijke grensovergang in Nederland.

6.

Indien de defensieambtenaar is verhuisd met toepassing van artikel 2, derde lid, aanhef en onder b van het besluit, met een tegemoetkoming in de verhuiskosten naar een ander land dan Nederland, bedraagt de aanspraak op een tegemoetkoming in de verhuiskosten bij een verhuizing naar Nederland niet meer dan wanneer de defensieambtenaar binnen Nederland zou zijn verhuisd, te rekenen vanaf de gebruikelijke grensovergang in Nederland.

7.

Indien wordt verhuisd naar een gestoffeerde en gemeubileerde woning, bestaat geen aanspraak op het bedrag als bedoeld in lid twee.

8.

Bij een verhuizing van de ambtenaar in verband met een ontslag als bedoeld in artikel 8, tweede lid, van het besluit, bestaat geen aanspraak op het bedrag als bedoeld in lid twee.

Artikel 3. Tegemoetkoming transportkosten

1.

De defensieambtenaar heeft aanspraak op het transport van zijn inboedel indien het transport wordt uitgevoerd door een verhuisbedrijf bedoeld in artikel 15 derde lid van het besluit.

2.

De defensieambtenaar die het transport van zijn inboedel niet door een verhuisbedrijf laat verzorgen, maar de verhuizing in eigen beheer uitvoert, heeft aanspraak op vergoeding van de kosten van huur en brandstof van een bestel- of vrachtauto dan wel – indien het transport van de inboedel anderszins plaats vindt – op de tegemoetkoming per kilometer, met dien verstande dat niet meer dan twee ritten van de oude naar de nieuwe woning worden vergoed waarbij de tegemoetkoming wordt bepaald met toepassing van het Besluit dienstreizen defensie. De vergoeding bedraagt maximaal het bedrag van de transportkosten als bedoeld in het eerste lid.

3.

De defensieambtenaar heeft aanspraak op het transport van een motorvoertuig bij aanspraak op tegemoetkoming in de verhuiskosten naar of van een land buiten Europa, waarbij eventuele invoerrechten ten laste komen van de defensieambtenaar.

4.

De defensieambtenaar heeft aanspraak op een onbelaste tegemoetkoming in de kosten van het transport van huisdieren ingeval van een verhuizing naar of van een land buiten Europa. De tegemoetkoming bedraagt de werkelijke kosten maar ten hoogste € 200,–.

5.

Andere kosten dan transportkosten als bedoeld in het vierde lid, zoals kosten voor een bench, invoerrechten, quarantaine e.d. komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Artikel 4. Tegemoetkoming transportkosten van inboedel, voertuig en bagage

Artikel 5. Tegemoetkoming reis- en verblijfkosten bij een bezichtigingsreis

Artikel 6. Tegemoetkoming autohuur

Artikel 7. Tegemoetkoming in de kosten voor aanschaf ter plaatse van een personenauto

Artikel 8. Duur van de tijdelijke onderbrenging

Artikel 9. Aard van de tijdelijke onderbrenging

Artikel 10. Kosten van de tijdelijke onderbrenging

Artikel 11. Kosten opslag inboedel bij tijdelijke onderbrenging

Artikel 12. Eigen bijdrage bij tijdelijke onderbrenging

Artikel 13. Tegemoetkoming in de kosten van het dagelijks reizen

Artikel 14. Tegemoetkoming in de kosten van het dagelijks reizen naar niet per openbaar vervoer bereikbare plaatsen

Artikel 15. Eigen bijdrage bij dagelijks reizen

Artikel 16. Tegemoetkoming bij dagelijks reizen tussen plaats van legering en plaats van tewerkstelling in het buitenland

Artikel 17. Tegemoetkoming bij reizen anders dan dagelijks reizen algemeen

Artikel 18. Tegemoetkoming bij reizen anders dan dagelijks reizen bijzonder

Artikel 19 [Vervallen per 04-03-2021]

Artikel 20. Eigen bijdrage bij inzet van vervoer van rijkswege

Artikel 21. Tegemoetkoming algemeen

Artikel 22. Tegemoetkoming in de pensionkosten

Artikel 23

Artikel 24. Inwerkingtreding

Artikel 25. Citeertitel

Bijlage 1. bij de Verplaatsingskostenregeling defensie

Bijlage 2. bij de Verplaatsingskostenregeling defensie

Bijlage 3. bij de Verplaatsingskostenregeling defensie